18 iunie 2010

cum sa ... fii pregatit pt fotografierea unui "strumf"!

pt mine, la categoria "strumf" se incadreaza orice copil cu varsta cuprinsa intre 0 si 5-6 ani.

de la aceasta varsta in sus, bat cu putere la usa statutului de adult.....deja au manifestari constiente in fata aparatului foto, isi pierd din inocenta si incearca sa pozeze pt a impresiona. inteleg perfect fenomentul care se intampla cand sunt in fata aparatului si pot cu usurinta sa redea o anumita stare, o emotie sau un sentiment, atunci cand li se cere acest lucru.

desi imi place sa fotografiez copiii de toate calibrele, in postul acesta, o sa scriu doar despre "strumfi".

dragii de stumfi, sunt fiinte aparte, dotate cu dispozitive energetice gigant, capabile sa epuizeze cativa adulti in doar o jumatate de ora. nu tin cont de reguli, pt ca aceastea nu exista pt ei. exploreaza, mai ales in spatiile pe care scrie INTERZIS. scot la iveala lucrurile pe care, in mod normal, un adult le-ar tine departe de ochii vizitatorilor.
dupa aproximativ 2 ore de harjoana, trebuie alimentati si eventual pregatiti pt nani, pt ca energia gigant nu tine la nesfarsit.
sunt foarte sensibili la schimbarile de spatiu, la nr de persoane prezente, la straini, la stimuli mai mult sau mai putin perturbatori.
pot plange din senin dintr-un milion de motive stiute sau banuite de catre adulti.
cheful de harjoana este deseori intrerupt de senzatia de sete, dor de mama (aflata la doar 2 pasi) sau simpla dorinta de a schimba la fiecare minut jucaria din mana.
obiectele se vor descompune in parti componente mai mari sau mai mici; peretii vor capata decoratiuni noi; hainutele vor lua rapid via masina de spalat; se va varsa macar un lichid pe covor si macar o jucarie va suferi transformari noi.

dar adultii vor fi fericiti pt ca au un teanc de fotografii superbe cu strumful lor.

cel mai important aspect la o sedinta foto cu un strumf, este acela de a-i oferi confort.

strumfii cu varsta sub 1 an, pot fi fotografiati foarte usor si acasa si in studio, ei fiind mai mult statici si predispusi la motzait. sunt foarte sensibili la lumina si zgomot, mai ales daca sunt morocanosi (din cauza ca le ies dintii, nu s-au odihnit bine, le este sete sau prea cald.....).
sunt absolut dependenti de imbratisari necontenite si mancare.
pot fi insa manipulati/asezati f usor, pt a pune in evidenta diverse aspecte bucalate, degetele sau alte detalii minuscule.


pentru strumfii peste 1 an, fotografierea in spatii familiare (casa, gradina, parc....), spatii in care au mai fost macar o data, ajuta mult. in studio, stumful se va simti stingher, si poate va avea si reactii negative din cauza luminilor, a spatiului inchis si a regulilor (lasa cablul ala jos!! nu atinge priza!! nu te juca cu trepiedul!! etc) :))
daca strumful obisnuieste sa se joace la groapa cu nisip, acolo vor iesi cele mai interesante fotografii, pt ca el nu se va simti stanjenit si-si va vedea linistit de aventuri, considerand ca eu fac parte din echipa de joaca. daca leaganele sunt favoritele lui, acolo vom poza.

cu strumfii care se pregatesc sa mearga la scoala e o cu totul alta poveste.
o poveste ce se va crea in timpul sedintei foto, pt a le mentine atentia treaza si pt a stabili un dialog in care va predomina tirul de intrebari dinspre cel mic.
strumfitele isi vor manifesta cu siguranta dorinta de a folosi o anumita piesa vestimentara, in cele mai dese cazuri, referindu-se la ceva impodobit cu paiete, o pereche de ochelari de soare cu design pt adulti, tricoul cu Hannah Montana, pantofiorii de seara sau vreo palarioara nastrusnica.
daca se incearca o consiliere pe linie vestimentara a modelului, s-ar putea intampina rezistenta, acest lucru conducand la apartia unui botic.....si s-a dus sedinta foto cu zambet.

hmm...ideea e ca o sedinta foto cu un strumf, sta sub semnul imprevizibilului.
se vor intampla lucruri, vor iesi la iveala lacrimi, urecheli dar si artileria grea....ciocolata sau cipsuri.

ce iubesc cel mai mult la un shooting cu strumfi, este faptul ca fata lor nu minte. daca ceva nu le place, ai sa stii asta de la inceput....daca este ceva ce adora, ai sa afli pe parcursul sedintei foto.
aceasta este cauza pt care am un intreg arsenal de trucuri pregatit pt joaca cu un strumf, afara sau in interior.

alt aspect minunat care se petrece in timpul sedintei foto cu un strumf, este acela ca timpul isi pierde din consistenta si parca, niciodata nu ai declansat de ajuns.

ar fi extraordinar ca pana la 5-6 ani, sa exista un aparat foto invizibil, cu declansare uneori la secunda...pt a surprinde fete pretioase si expresii ce nu se vor repeta.

dragi parinti, nu va asteptati ca strumful vostru sa stea frumos pe scaunel pt ca asa ii dictati si sa faca frumos in poza. nu se intampla niciodata. nu va zambi la comanda, nu va repeta gesturi haioase.

ajuta enorm daca participati la consolidarea lumii lor, va murdariti odata cu ei, bateti din palme si va insusiti gesturile si limbajul caracteristice strumfilor.


strumfii sunt creaturi minunate dar au un singur defect: cresc!!

acestea fiind scrise, luati-va strumful de mana, programati-va pt un shooting si....let`s get dirty!!

Niciun comentariu: